0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

3

3D vernis

Een transparante reliëfvernis die kan worden aangebracht met zeefdruk- of digitale technieken.

A

Afgewerkt formaat

De afmetingen van het drukwerk aan het eind van het productieproces, na het bijsnijden.

Afloop

De positionering van grafische elementen of afbeeldingen aan de marges van het afgedrukte item op de snijlijn. Deze elementen moeten over de marge heen gaan en ten minste 3 mm buiten de grenzen van de pagina uitsteken, om te voorkomen dat onnauwkeurigheden tijdens het bijsnijden van witte marges aan de rand van de pagina ontstaan. Het verlengde van deze elementen staat bekend als marge snijlijn.

B

Bedrukbaarheid

Het geeft de mogelijkheid aan om een goede afdrukkwaliteit te verkrijgen van een afbeelding op een bepaald substraat en wordt beïnvloed door factoren als gladheid van het oppervlak, absorptievermogen en opaciteit.

Bindwijze

Een procedure voor het maken van een boek waarbij katernen worden genaaid of gelijmd en vervolgens een omslag wordt toegevoegd. De meest voorkomende zijn hardback-binding en softcover-binding, met al hun varianten.

Blinddruk

Drukmethode waarbij een ontwerp middels gaufreren (reliëf of reliëfdruk) op het papier wordt gedrukt zonder inkt te gebruiken. Het wordt uitgevoerd met behulp van een metalen matrijs (cliché) en een tegenmatrijs, waartussen het vel wordt geplaatst.

Bodonia gebonden

Een variant van de hardback-binding waarbij de platen van stijf karton zijn gemaakt, al dan niet gecoat, terwijl de rug soepel is, en bedekt met en papieren doek dat zichtbaar blijft.

C

Cast Coated papier (Inox gestreken)

Gestreken papier met een bijzonder gladde en glanzende afwerking. Om dit resultaat te bereiken, wordt de coating op de voorraad aangebracht met behulp van een verchroomde metalen cilinder met een uiterst glad oppervlak, die van binnenuit wordt verwarmd. Cast-coated papier wordt vaak gebruikt in de verpakkingssector.

Cellulose (of pulp)

Een vezelachtige substantie van plantaardige oorsprong en het hoofdbestanddeel van papier. Het kan uit bomen en planten worden gewonnen met behulp van verschillende extractie- en verwerkingssystemen. Papier wordt gewoonlijk gemaakt van een mengsel van verschillende pulpsoorten.

Cliché

Een metalen reliëfmatrijs die wordt gebruikt bij afdrukken van afbeeldingen in boekdruk en bij blind reliëfdruk.

CMYK

Kleurruimte die de kleuren beschrijft die kunnen worden verkregen met vierkleurendruk.

Converting

Een bewerking die papier klevend maakt, door er een kleeflaag en een beschermende film aan de achterzijde aan te brengen. Arconvert is het bedrijf van de Fedrigoni Group dat zich bezighoudt met converteren.

D

Digitale druk

Een druksysteem waarmee drukwerk mogelijk is zonder een drukplaat, middels rechtstreekse verwerking van een digitaal bestand. Er zijn drie hoofdtypen: electro-inkt (zoals HP Indigo), toner en inkjet. De digitale druk is een goede oplossing voor het drukken van kleine oplagen, omdat het de kosten verlaagt die verbonden zijn aan traditionele druktechnieken (platen, opstartkosten, afval, enz.). Het wordt ook gebruikt in print-on-demand-systemen en drukwerk op maat (personalisatie).

DIN

Afkorting van Deutsches Institut für Normung (Duits Normalisatie-instituut). ISO 216

Dummy

Een monster van een gedrukt product dat in enkele exemplaren wordt geproduceerd met de materialen en de verpakking dat wordt gebruikt voorafgaand aan het drukken van de definitieve oplage. Het wordt met name gebruikt voor redactionele publicaties. Het kan worden gemaakt met onbedrukte pagina’s of, dankzij digitaal drukken, met de inhoud van de uiteindelijke druk.

F

Flexo

Reliëfdruksysteem met cilindrische matrijs gemaakt van fotopolymeer. De pers kan in vellen of rollen worden ingevoerd. Geschikt voor het bedrukken van verpakkingen van verschillende materialen, wordt het ook gebruikt bij het drukken van kranten.

Foliedruk (hot foil)

Drukken door hete overdracht van een pigment vanaf een folie op het bedrukte vel. Het zorgt voor een perfecte dekking en heldere kleuren en wordt vooral gebruikt om zeer realistische metaaleffecten te verkrijgen. Onlangs zijn digitale systemen ontwikkeld waarmee een soortgelijk effect wordt bereikt.

FSC Certifiëring

Certificering afgegeven door de Forest Stewardship Council. Het garandeert dat het productieproces van een materiaal voldoet aan de FSC-normen voor grondstoffen, dat het afkomstig is uit bossen die vanuit ecologisch, sociaal en economisch oogpunt correct worden beheerd.

G

Garenloos gebrocheerd

Een variant van de soft-cover-binding waarbij de verzamelde pagina’s aan de zijkant van de rug worden gewalst om de absorptie van de lijm te bevorderen en vervolgens tegen de omslag te worden gelijmd. Het is snel en zuinig, maar laat geen gelijkmatige opening toe. Een aantal recent ontwikkelde technieken (polyurethaanlijmen of PUR) kunnen dit nadeel ondervangen en zorgen voor een sterkere binding, vooral wanneer papier met oppervlakken wordt gebruikt die ongevoelig zijn voor lijm (parelmoerachtig, gegomd papier, enz.).

Genaaid gebonden

Bindwijze waarbij de afzonderlijke katernen in het midden en aan elkaar worden genaaid alvorens de lijm wordt aangebracht om de omslag te bevestigen. Het is een stevige binding om het boek goed te kunnen openen.

Gerecycleerd papier

Papier dat wordt vervaardigd door hergebruik van post-consumentenafval, d.w.z. papier dat al eerder is bedrukt en gebruikt. Het percentage gerecycled materiaal kan variëren en er kan zuivere cellulose aan worden toegevoegd om de bedrukbaarheid en de witheid te verbeteren. Gerecycled papier kan worden gebleekt door middel van een chemisch proces dat ontinkten wordt genoemd.

Gesloten formaat

Het formaat van het drukwerk wanneer het gevouwen is: bijvoorbeeld een folder met 3 flappen met een horizontaal open formaat van A4 heeft een gesloten formaat van 99×210 mm

Gestreken papier

Papier met een gecoate oppervlaktelaag van verschillende samenstelling naargelang de gewenste afwerking. Dankzij het gladde en weinig absorberende oppervlak biedt gestreken (gecoat) papier betere afdrukprestaties dan ongestreken (ongecoat) papier. De beschikbare afwerkingen zijn glanzend, satijn of mat, en versies kunnen aan beide zijden of slechts aan één zijde worden gecoat.

Gevergeerd papier

Papier dat wordt gekenmerkt door een lijnenpatroon dat zichtbaar wordt wanneer het tegen het licht wordt gehouden, dit wordt door de verschillen in dikte veroorzaakt. Oorspronkelijk ambachtelijk vervaardigd, wordt gevergeerd papier tegenwoordig speciaal met machines gemaakt en vooral als briefpapier gebruikt. Speciaal gevergeerd papier bestaat uit een groot aantal smalle horizontale lijnen (liggende lijnen genoemd) en een kleiner aantal verticale lijnen (kettinglijnen genoemd).

Gramgewicht

Het gewicht van het papier, uitgedrukt in gram per vierkante meter. Het gramgewicht wordt gebruikt om een onderscheid te maken tussen papier (40-150 g/m²), kaart (tussen 170 en 600 g/m²) en karton (hogere gramgewichten).

Grijpwit

Een band aan de lange zijde van het drukvel die door een grijper wordt vastgehaakt om in de drukmachine te worden gesleept; om die reden kan hij niet worden bedrukt.

H

Halftoon raster

Een opdeling van het beeld in een raster van puntjes van variabele afmetingen en frequentie dat het mogelijk maakt variaties in grijs- en kleurschakeringen te simuleren met een beperkt aantal inkten. De rasterlijn of frequentie (gemeten in lijnen per centimeter of lijnen per inch) varieert naar gelang van de prestaties van het papier tijdens het drukken: voor het drukken van kranten wordt bijvoorbeeld een raster met een lage frequentie gebruikt, van niet meer dan 35 lijnen per centimeter of 85 lijnen per inch.

Hardcover

Bindwijze met stijve kaft. De omslagelementen (platten en rug) worden bekleed met papier (of ander bindmateriaal, zoals leer of linnen) en vervolgens aan het boeklichaam (of boekblok) vastgemaakt door de schutbladen. De rug kan vierkant (plat) of rond (gebogen) zijn. 

Hp Indigo

Een digitaal inktdruksysteem waarmee een resultaat kan worden verkregen dat vergelijkbaar is met dat van offsetdruk, waarbij gebruik wordt gemaakt van het principe van elektrostatische oplading. Naast cmyk-inkten kunnen ook witte en speciale kleuren worden gebruikt. HP indigo-machines uitgevoerd op vellen (tot 72 × 52 cm) of op rollen (maximale breedte 76 cm) en voor een optimaal resultaat is het gebruik van papier vereist met een speciale door de papierfabriek gerealiseerde oppervlaktebehandeling.

I

ICC-profiel

Numerieke tabellen die de karakteristieken van een in- of uitvoerapparaat bevatten voor de weergave van kleuren. Het gebruik van deze profielen maakt een correct kleurbeheer mogelijk in verschillende procesfasen van het project, vanaf de instelling tot het afdrukken. Op de website www.fedrigonicartiere.com kunt u gerelateerde informatie van Fedrigoni downloaden.

Impositie

Verdeling van de pagina’s in een katern op het bedrukte vel. Deze procedure wordt in het algemeen met behulp van specifieke software uitgevoerd voorafgaand aan de vervaardiging van de drukplaten.

Insert

Een afwijkend opmaakelement voor toevoeging in publicaties. Het kan bijvoorbeeld gaan om een kleiner dossier of een uitklappagina.

ISO 216

Een fysieke eigenschap van het papier waarmee wordt aangegeven in hoeverre het aan de andere zijde geen gedrukte teksten en afbeeldingen kan weergeven. De opaciteit houdt verband met de chemische samenstelling van het papier en de dikte ervan neemt toe met het gramgewicht.

K

Kaart

Papier met een gramgewicht tussen 220 en 450 g/m².

Karton

Onbuigzaam papier met een gramgewicht van meer dan 450 g/m².

Katern

Een vel bedrukt en geplooid papier. Afhankelijk van het aantal plooien kan een katern 4 tot 64 bladzijden tellen.

Kleur op snee

Een techniek waardoor men de bijgesneden randen van de bladzijden van een boek kan inkleuren. Ontstaan als een vorm van versiering en bescherming, was het oorspronkelijk gemaakt van goud.

Knock-out of uitsparing

Afdrukinstelling waarbij de onderliggende objecten van een grafisch element niet worden bedrukt; het is het tegenovergestelde van overdrukken.

Kraft cellulose/pulp

Pulp vervaardigd door middel van een chemisch proces, waarbij een resistentere pulp uit hout kan worden verkregen in vergelijking met andere processen.

L

Laser snijden

Een systeem waarbij het papier wordt gegraveerd of gesneden door een laserstraal die het ontwerp van een digitaal bestand volgt. Het kan worden gebruikt als alternatief voor het stansen om gaten en vormen te verkrijgen of om zeer gedetailleerde tekeningen te snijden die met andere systemen niet kunnen worden verkregen.

Letterpress

Druksysteem met reliëfmatrijs waarbij de tekst op de traditionele wijze met de hand wordt gezet met verplaatsbare letters in lood of hout en de afbeeldingen worden weergegeven met metalen lijnclichés. Momenteel wordt een reliëfmatrijs hoofdzakelijk vervaardigd vanaf digitale bestanden met gebruik van fotopolymeer als drager. Letterpress-druk is een techniek die niet langer wordt gebruikt voor commercieel drukwerk, maar nog steeds zeer gewaardeerd wordt voor edities van beeldende kunst en publicaties.

Looprichting

Uitlijning van de korrel van het papier, zodat deze in het productiestadium in de looprichting van de papiermachine ligt. De korrelrichting beïnvloedt de kwaliteit van diverse drukwerk en eindbewerkingen, zodat het belangrijk is deze te controleren voordat de productie van het drukwerk van start gaat. Bij de meeste papiersoorten loopt de korrel in de richting die evenwijdig is aan de lange zijde van het vel. De tweede figuur die de afmetingen van een plaat aangeeft, geeft de zijde aan die evenwijdig is aan de korrelrichting. Zo is de korrel in een vel van 64×88 cm evenwijdig aan de lange zijde, terwijl hij in een vel van 88×64 cm evenwijdig is aan de korte zijde.

N

Natsterk

Een eigenschap van bepaalde papiersoorten die voorkomt dat het uiteenvalt als het papier nat is. Het is van essentieel belang voor etiketten, met name als het nodig is dat het product in water kan worden ondergedompeld (bijvoorbeeld flessen witte of mousserende wijn). Om deze bijzondere eigenschap te bereiken, worden tijdens de productiefase kleine hoeveelheden specifieke harsen of polymeren aan het papier toegevoegd.

O

Offset druk

Een planografisch (vlakdruk) en indirect drukproces, waarbij het drukoppervlak bestaat uit een metalen plaat die met behulp van een digitaal proces (Computer To Plate, CTP) van grafische elementen is voorzien. Dankzij een chemische behandeling van het oppervlak trekken de bedrukte zones inkt aan en stoten de vrije zones inkt af. Tijdens het drukken wordt de inkt overgebracht op een rubberen roller en van daaruit op het vel papier. Tegenwoordig wordt UV- en H-UV-offsetdruk steeds populairder. Bij deze technieken gebruikt men speciale inkt die snel droogt dankzij de UV-lampen in de drukmachine.

Omslagen

Correspondentie-enveloppen zijn verkrijgbaar in vele formaten; de meest gebruikelijke zijn weergegeven in het schema op pagina 64. Om het volledige assortiment enveloppen vervaardigd door Fedrigoni te raadplegen, verwijzen wij u naar het Century-stalenboek.

Ongestreken papier

De term die wordt gebruikt voor papier dat geen bijzondere oppervlaktebehandeling heeft ondergaan om het te onderscheiden van gestreken papier, papier met viltmarkering, papier met reliëfdruk (gegaufreerd) en ander vergelijkbaar papier.

Opaciteit

Een fysieke eigenschap van het papier waarmee wordt aangegeven in hoeverre het aan de andere zijde geen gedrukte teksten en afbeeldingen kan weergeven. De opaciteit houdt verband met de chemische samenstelling van het papier en de dikte ervan neemt toe met het gramgewicht.

Opdikkend papier

Papier met een meer dan gemiddelde dikte bij een gelijk gramgewicht. Het kan worden gebruikt om de omvang van een publicatie met weinig pagina’s te vergroten. Het is minder transparant dan papier van hetzelfde gramgewicht en dezelfde normale dikte. Het schijnbaar soortelijk volume is de verhouding tussen de dikte, gemeten met een micrometer, en het gramgewicht van een vel papier. Acquarello-papier van 160 g/m² is bijvoorbeeld 232 micron dik en heeft bijgevolg een schijnbaar specifiek volume van 1,45.

Open formaat

Voor drukwerk, zoals folders, is het open formaat het effectieve formaat van het drukwerk: een folder van 17×24 cm met twee flappen heeft bijvoorbeeld een open formaat van 34×24 cm.

Oplage

Het aantal exemplaren van een drukopdracht.

Opstart of Inschiet

De opeenvolging van de eerste drukfasen, van de voorbereiding van de platen tot aan de ijking van de kleur en het register. Aan het einde van de opstartfase kan het afdrukken worden uitgevoerd.

Overdruk

Een instelling waarbij een grafisch element boven het onderliggende wordt afgedrukt; het resultaat is een combinatie van de kleuren in twee niveaus. De tegenovergestelde instelling is uitgespaard.

Overlapping

The assembly of sheets or signatures by inserting them inside each other. This technique is used, for example, when several signatures are combined for saddle stitch binding.

P

Pantone Matching System of PMS

Een kleuridentificatiesysteem ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf, dat een referentiestandaard is geworden voor het afdrukken met steunkleuren.

Papier met persing

Papier dat wordt gekenmerkt door oppervlaktepatronen of reliëfmarkeringen, die tot stand komen door de drager tussen een stalen cilinder, met het gegraveerde merkteken en een cilinder van zacht materiaal te laten passeren. De patronen kunnen aanzienlijk variëren en hun oppervlak kan soms zelfs lijken op dat van andere materialen (doek, hout, enz.). Het gaufreren wordt droog uitgevoerd met een gaufreermachine na afloop van het papierproductieproces. De oppervlaktetexturen kunnen aan één zijde (enkel gegaufreerd papier) of aan beide zijden aanwezig zijn.

Papier met viltmarkering

Papier met een enigszins grove textuur (bijv. met een gehamerd of geribbeld effect). De markering wordt in de papiermachine uitgevoerd terwijl het papier nog vochtig is, en kan op één of beide zijden van het vel worden aangebracht.

Papiermachine

Een papiermachine die begint met pulp (van variabele samenstelling, afhankelijk van de papiersoort) om een ononderbroken rol te produceren. Het bestaat uit een nat gedeelte (waar het papier wordt gevormd) en een droogzone, waar het overtollige water wordt verwijderd en de laatste fase van het stijven plaatsvindt. Sommige bewerkingen, zoals het markeren (papier met viltmarkering) en het leggen (gevergeerd papier), worden in de papiermachine zelf uitgevoerd.

Personalisatie

Procedé mogelijk gemaakt door digitaal drukken, waarbij elk afgedrukt exemplaar kan verschillen van de andere; hierdoor kunnen bijvoorbeeld op elke exemplaar variabele gegevens worden afgedrukt.

Plastificatie

Het aanbrengen van een transparante beschermende film op bedrukt materiaal met een glanzende of matte afwerking. Het kan worden uitgevoerd middels een warm of koud procedé. In de handel zijn gemetalliseerde plastic lamineerfolies (goud, zilver en koper) en andere folies met bijzondere effecten (hologrammen, iriserend effect, enz.) verkrijgbaar.

Plooien

Een fase in het drukproces waarin het vel door specifieke machines gaat die het in verschillende fasen vouwen, volgens de vereiste specificatie, om katernen of bijsluiters te produceren (zie schema rechts).

Pop-up

Een techniek waarmee men boeken kan maken met driedimensionale elementen die opengaan als de bladzijden worden omgeslagen, met behulp van complexe systemen van stansen en plooien.

Print-on-Demand

Een digitaal druksysteem waarmee men exemplaren van een publicatie kan produceren naar aanleiding van een verzoek van de klant, zodat men niet een volledige oplage hoeft te drukken. Over het algemeen zijn slechts een beperkt aantal formaten en wijze van bindingen mogelijk.

PUR

Een soort polyurethaanlijm die wordt gebruikt bij het binden.

Q

Quadri druk

Een systeem voor het reproduceren en afdrukken van beelden en kleuren, waarmee door een combinatie van vier inkten (cyaan, magenta, geel en zwart, afgekort CMYK) een breed kleurengamma kan worden gesimuleerd; de intensiteit wordt bepaald door de frequentie of de bepaling van het halftoonraster.

R

recto verso

Een procedé waarbij lijm wordt gebruikt om twee of meer lagen papier, papier en karton permanent samen te voegen. Het kan worden gebruikt voor de verhoging van het totale gramgewicht van materiaal, het verkrijgen van vellen die verschillende kenmerken aan de zijkanten hebben, zelfs voor de binding van bedrukbaar met niet-bedrukbaar materiaal, met name als het gaat om verpakkingen en briefpapier. Voor een optimaal resultaat moeten de papiergewichten gelijk zijn en de korrelrichting loodrecht op elkaar staan.

Recto

De zijde van het drukvel die het eerst wordt bedrukt.

Register

Correcte uitlijning van kleuren in het stadium van drukken; dit is bijzonder belangrijk bij vierkleurendruk.

Reliëfdruk

Drukwerk dat het gebruik van inkt combineert met reliëfdruk, volgens hetzelfde systeem als bij blinddruk.

RGB

Kleurruimte die de kleuren beschrijft die op een scherm worden weergegeven, verkregen door de combinatie van rode, groene en blauwe lichtwaarden. Voor gedrukte projecten moeten RGB-kleuren worden omgezet in CMYK-waarden, maar vergeet niet dat het gedrukte resultaat soms heel anders kan zijn dan de kleur die op het scherm wordt weergegeven.

Riem

Het pak waarin vellen papier worden verkocht; voor de A4- en A3-formaten bevat een riem 500 vellen. Afdrukformaten (70 × 100 cm en 64 × 88 cm) worden daarentegen verkocht in riemen (of pakken) met 250 of 125 vellen, afhankelijk van het gramgewicht.

Rillen

Een voorbereidende handeling voor het vouwen, om de vouwlijn met een ril te markeren en zo oppervlaktegebreken en scheuren te vermijden. Het kan gelijktijdig met het stansen worden uitgevoerd. Dit is noodzakelijk bij het plooien van zwaar papier en karton.

Rotatie druk

Een machine voor offsetdruk die wordt gevoed met papierrollen in plaats van losse vellen.

Rug

De zijkant van de omslag van een boek, of ander gedrukt en gebonden materiaal, dat overeenkomt met de dikte ervan. Het kan soepel of stijf zijn, afhankelijk van de soort bindwijze; de afmetingen zijn afhankelijk van het aantal bladzijden en de dikte van het papier. Op de rug staat de titel van het boek om de identificatie op de boekenplank te vergemakkelijken.

S

Schutvel

Een vel met resistent papier dat gebruikt wordt bij het binden van hardbacks; de helft van dit quarto (vier pagina’s) wordt aan de binnenkant van het schutblad gelijmd, terwijl de andere kant gedeeltelijk aan het boekblok wordt gelijmd.

Selectieve vernis

Een vernislaag die alleen op bepaalde delen van de bladzijde wordt aangebracht, om deze te benadrukken ten opzichte van de omliggende delen.

Singer genaaid

Naaiwerk dat kan worden gebruikt om boekjes of pamfletten met slechts enkele bladzijden in te binden. Het kan worden aangebracht langs de centrale vouw van het boekje, waardoor een volledige opening van de bladzijden mogelijk wordt, of aan de rand; in dat geval wordt het boekje slechts gedeeltelijk geopend.

Snijden

Met deze bewerking wordt een gedrukt onderdeel uitgesneden om overtollige delen te verwijderen (bijsnijden) en zo het eindformaat te verkrijgen.

Soft cover

Bindwijze met gebruik van zachte omslagen waarbij de omslag rechtstreeks op het boekblok wordt gelijmd. De katernen kunnen worden gezet met lijm (garenloos gebrocheerd) of genaaid (bindwijze middels naaien).

Speciale druktechnieken (verfraaiing)

Het geheel van speciale afwerkingstechnieken die het mogelijk maken drukwerk te verrijken met bijzondere details. Het omvat technieken zoals warmgestempelde folies, thermografische druk of spotvernis. Sommige daarvan kunnen worden gerealiseerd met digitale technologieën.

Spiraal gebonden

Een bindwijze waarmee een blok pagina’s worden samengevoegd door middel van perforaties aan de linkerzijde, waarin een metalen of plastic spiraal kan worden gestoken. Aangezien er niet noodzakelijk katernen hoeven te worden gezet, kunnen met de spiraal-bindwijze gemakkelijk bladzijden van verschillende materialen en afmetingen worden ingebonden.

Stansvorm

Een metalen matrijs die wordt gebruikt om een vel papier in een bepaalde vorm te snijden. Het is vereist in alle gevallen waarin de gewenste vorm geen eenvoudige rechthoek is, maar onregelmatige of gebogen contouren heeft. Een stansmes kan ook worden gebruikt voor rillen en voor vensterenveloppen.

Steunkleur

De kleur die wordt gedrukt met speciaal samengestelde inkt (bijvoorbeeld een Pantone-kleur) en niet met een combinatie van vierkleureninkten.

Stofwikkel

Een vel licht bedrukt papier dat wordt gebruikt om de omslag van een boek te beschermen, meestal in combinatie met een hardcover. Voor commerciële publicaties is de stofwikkel de werkelijke omslag van het boek.

T

Thermografisch reliëf druk

Een drukproces dat wordt gebruikt om een verhoogd reliëf te creëren op geïnkte onderdelen door natuurlijke harspoeders toe te voegen, die dikker worden na verhitting in een speciale oven. Een soortgelijk resultaat kan worden verkregen met de recent geïntroduceerde digitale systemen. Het kan worden gebruikt voor tekst, handelsmerken, eenvoudige grafische tekens en meer in het algemeen voor visitekaartjes en papier met briefhoofd.

Tipping

Een systeem dat bij het binden wordt gebruikt om een blad, inlegvel of schutblad te lijmen.

U

UV vernis

Een vernislaag die op drukwerk wordt aangebracht en vervolgens met UV-stralen wordt gedroogd in een droogeenheid, die zich in het laatste gedeelte van de drukpers bevindt. Het zorgt voor bijzonder heldere en resistente resultaten.

V

Vernis of Lak

Een laag glanzend, mat of neutraal beschermend materiaal dat wordt toegevoegd tijdens de drukfase op de drukpers van dezelfde offsetmachine die de eigenlijke inkten drukt. Het kan worden aangebracht op het gehele oppervlak van de pagina (totaalvernis) of slechts op een deel (spotvernis).

Verso

De zijde van het vel die als tweede is bedrukt. Achterzijde.

Vetafstotend

Beschermende behandeling die tijdens de fabricage aan het papier wordt aangebracht. Dit is nuttig bij voorwerpen die vaak moeten worden gehanteerd, zoals etiketten, verpakkingen en menu’s.

W

Watermerk

Een textuur of ontwerp dat tegen het licht in een vel papier zichtbaar is, meestal gebruikt in bankbiljetten of briefhoofden van hoge kwaliteit. Als het een vast punt is verschijnt het in elk afzonderlijk vel briefpapier op dezelfde positie.

Winkeltas

Een tas met handvatten of handgrepen en zijvakken. Hij kan zelfs vrij groot zijn: in dat geval is de tas verstevigd aan de bodem en op de punten waar de handvatten zijn bevestigd.

Witheid

Geeft aan dat het papier licht kan weerkaatsen en indirect de graad van helderheid weergeeft. Een hoge witheidsgraad maakt een chromatisch getrouwe reproductie van de originele beelden mogelijk. Een lage witheidsgraad is daarentegen geschikter voor het drukken van teksten, aangezien de lagere weerkaatsing van het licht leesmoeheid voorkomt. Er bestaan verschillende methoden om de witheid van papier te controleren; de meest gebruikelijke zijn ISO 2470 en CIE Whiteness (ISO 11475:2004).

Z

Zadelsteekbinding

Een eenvoudige bindwijze uitgevoerd door het vouwen en samenvoegen van één of meer katernen, en een omslag naar keuze, welke in het midden samen zijn gevoegd met metalen nietjes. Dit bindsysteem is alleen doeltreffend bij een beperkt aantal pagina’s (in het algemeen niet meer dan 64) of wanneer zeer dun papier wordt gebruikt. Wanneer een boekje dat op deze wijze in elkaar is gezet geen kaft heeft van ander materiaal, wordt dit een zelf-omslag genoemd.

Zeefdruk

Afdrukken door middel van een raster van zeer fijn gaasweefsel dat op een frame is gemonteerd. De frame wordt behandeld met een fotografisch procedé om de delen die niet mogen worden afgedrukt te blokkeren en de andere vrij te laten. De inkt wordt door de stof geperst en op het onderliggende vel papier gedeponeerd. Zeefdruk maakt het mogelijk inkt met een zeer hoge dekkingsgraad te gebruiken, ook wit, en te drukken op karton, stof of andere materialen die niet in andere drukpersen kunnen worden ingebracht.